„Comportamentul” bizar al unei stele din spațiu: ce au aflat cercetătorii, cum ne afectează

de: Ozana Mazilu
09 09. 2023

Astronomii au descoperit un pulsar fascinant care a îndepărtat materialul de pe steaua însoțitoare de zeci de ani, lansând materia în cosmos.

Pulsarii sunt rămășițe puternic magnetizate de stele moarte care eliberează impulsuri electromagnetice la intervale surprinzător de regulate.

Dar un pulsar numit PSR J1023+0038, aflat la aproximativ 4.500 de ani lumină depărtare în constelația Sextanilor, are câteva proprietăți neobișnuite care au atras atenția astronomilor. Mai exact, eliberează impulsuri la diferite niveluri de luminozitate, ca și cum ar fi comutat între două „moduri”.

Ce au descoperit cercetătorii despre această stea

Așa cum este detaliat într-un nou studiu publicat în Astronomy & Astrophysics, echipa internațională de cercetători a concluzionat că steaua arunca masa acumulată „furată” de la steaua însoțitoare. Echipa a detectat această activitate sub formă de unde radio de milisecunde în 12 telescoape și instrumente diferite.

„Am asistat la evenimente cosmice extraordinare în care cantități enorme de materie, similare cu ghiulele cosmice, sunt lansate în spațiu într-un interval de timp foarte scurt de zeci de secunde de la un obiect mic și dens care se rotește la viteze incredibil de mari”, a spus autorul principal al studiului, Maria Cristina Baglio, cercetător la Universitatea New York Abu Dhabi, într-o declarație.

Pulsarul neobișnuit pare să comute între un mod „înalt” și „scăzut”, emițând mai întâi raze X strălucitoare împreună cu UV și lumină vizibilă, apoi diminuând semnificativ și emițând unde radio. Fiecare mod durează câteva secunde sau minute, în timp ce trecerea de la unul la altul durează doar câteva secunde.

Pe parcursul a două nopți, în iunie 2021, cercetătorii au văzut că sistemul binar a comutat între aceste două moduri de 280 de ori. Echipa sugerează că aruncarea materialului acumulat ar putea explica acest comportament neobișnuit.

„Am descoperit că schimbarea modului provine dintr-o interacțiune complicată între vântul pulsarului, un flux de particule de înaltă energie care suflă departe de pulsar și materia care curge către pulsar”, a spus Francesco Coti Zelati, cercetător la Institutul de Științe Spațiale, Barcelona, într-o declarație.

Cu toate acestea, rămân o mulțime de întrebări. De exemplu, încă nu știm dacă PSR J1023+0038 este unic în univers. Din fericire, telescopul extrem de mare al Observatorului European de Sud, care este în prezent construit în Chile, ar putea permite echipei să afle mai multe despre acest fenomen ciudat.